Klubi-illat, syksy 2017 ja alkuvuosi 2018

ESLOK:in klubi-illat ja retket

  • Suomalainen Klubi, Kansakoulukuja 3, 5. krs, Pohjola-kabinetti klo 17. (Kuukauden 3. maanantai)
  • Esitelmän jälkeen mahdollisuus nauttia kokousateria kahdesta vaihtoehdosta – kala, liha – n. 30€+juomat. Vaatemaksu eteisessä 3€

Klubin johtokunta

Vuosikokouksessa 18.4. 2017 ESLOKia kuusi vuotta luotsannut Juuso Salokoski jätti puheenjohtajan tehtävät ja jäsenyyden klubin johtokunnassa (huolehtien kuitenkin tulevasta Tallinnan retkestä ja rapujuhlista). Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Pauli Kruhse. Klubin johtokunnassa jatkavat Paulin lisäksi Pekka Hemmilä, Jussi Tuori ja Vesa Mäkeläinen kuten ennenkin. Uusiksi jäseniksi valittiin Pyry Lautsuo ja Seppo Vaittinen. Pekka on joutunut henkilökohtaisista syistä luopumaan tehtävästään ja hänen varamiehenään toimii Risto Kallio.
Paulin yhteystiedot pauli(piste)kruhse(ät)histdoc(piste)fi, puhelin nolla/neljä/nolla/nolla/kolme/yhdeksän/kolme/seitsemän/yhdeksän/nolla. Jäsenmaksut tilille ESLOK FI28 1663 3500 0186 84

Kokoukset syyskuu 2017 – maaliskuu 2018

Vas: Antero (Asi) ja Risto (Ripe) Siirilä. (Keskustelevat suuremmassa kuvassa Jyrki Setälän kanssa)

18.9. ressuveljekset Asi ja Ripe Siirilä kertoivat kirjastaan 39000 tuntia ja sen sekä muun kuvamateriaalin pohjalta Asi selosti isänsä sota-ajan ja sen jälkeisiä kokemuksia lentäjänä sekä omakohtaisia kokemuksia eri konetyypeillä ilmavoimissa ja sitten Finnairilla ympäri maailmaa ja eroamisikänsä jälkeen mm. pilottina taiwanilaisessa lentoyhtiössä.

 

 

16.10. sotahistorian asiantuntija DI Carl-Fredrik Geust piti esityksen aiheesta Vlasovin armeija (ROA) ja Suomi. ROA, Venäjän vapautusarmeija, oli emigranteista, saksalaisten värväämistä sotavangeista ja loikkareista koottu joukko, jota perustamassa oli Saksan puolelle 1942 siirtynyt Puna-armeijan kenraaliluutnantti Andrei Vlasov. Geustin kirja Vlasovin armeija – Stalinin sotilaat Suomen palveluksessa (Docendo) julkistettiin 22.3.2017.

20.11. ressuveli Jukka Ahonen pitää esityksen otsikolla Lasten ja nuorten maailmassa tapahtuneista muutoksista 2000-luvulla. Mitä median antamasta kuvasta puuttuu? Jukka on alun perin Helsingin yliopistosta valmistunut opettaja, sittemmin rehtori, Helsingin yliopiston täydennyskoulutuksessa työskennellyt kehittäjä ja kouluttaja sekä viime vuodet yksityinen johdon kouluttaja, työnohjaaja ja konsultti. Jukka annostelee meille vähän = sopivasti tutkimustietoa ja enemmän omia kokemuksia rehtorina, rehtoreiden kouluttajana, eurooppalaisen oppilaitosjohdon kehittämisverkoston hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana sekä Jokelan koulusurmien jälkikäsittelijänä ja tukihenkilönä

18.12. kokousesitelmän pitäjä on Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori ressuveli Teivo Teivainen, joka on mediassakin ollut varsin usein framilla. Veli Teivo tunnetaan suorapuheisena kommentaattorina ja joskus jopa yliopistoväelle ”epätyypillisenä” toimijana maailmanpolitiikan hektiseksi, jos ei sanoisi kuumaksi edenneessä tilanteessa. Esitelmä on otsikoitu Suomalaisen nationalismin tulevaisuus.

Syysretki

Suunniteltu vierailukohde on Elisan puhelinmuseo, Runeberginkatu 43, ennen joulukuun kokousta 18.12. klo 15. Sieltä voidaan esittelyn ja kiertokäynnin jälkeen siirtyä klubille kuuntelemaan Teivo Teivaisen kokousesitelmää klo 17. Asiasta tiedotetaan jäsenpostituksella.

2018

22.1. kokouspuhujana on ressuveli prof. Pentti Arajärvi aiheena sosiaalipolitiikka.

19.2.  Jääkärisäätiön puheenjohtaja, ressu, kenraalimajuri evp. Jukka Pennanen, ”Penni”, pitää esityksen otsikolla Jääkärien kotiinpaluusta 100 vuotta – saksalais-preussilainen sotataito jalkaantui Suomeen.  Jääkärisäätiö yhdessä Jääkäripataljoona 27 Perinneyhdistyksen, Vaasan kaupungin ja puolustusvoimien kanssa vastaa jääkärien kotiinpaluun 100-vuotisjuhlallisuuksien järjestelyistä, jotka huipentuvat 24.2. paraatiin Vaasan torilla ja päiväjuhlaan perinteisessä Vaasan kaupungintalon juhlasalissa.

19.3. Kansallisarkiston tutkija, ressuveli Kauko Rumpunen on otsikoinut kokousesitelmänsä aiheen ”Suursaari”. Tämä Suomenlahden keskellä oleva Suomen valtioalueeseen kuulunut saari on ollut suurvaltamielenkiinnon ja monenlaisten tapahtumien kohteena. Veli Kauko on pitkän tutkijauransa aikana ollut lukuisten Suomen historiaa ja sen henkilöitä valaisevien julkaisujen toimitustyön keskeinen tekijä.

16.4. ohjelma on vielä avoin.

21.5. varsinaista kokousta ei pidetä vaan sen tilalla on kevätretki jäsenille seuralaisineen Malmgårdin kartanoon Loviisassa, entisen Pernajan kunnan alueella. Kartano on ollut kreivillisen Creutzin suvun omistuksessa 1600-luvun alkupuolelta lukien. Kartanon yhteydessä toimii pienpanimo, jonka antimia voi maistella retken yhteydessä. Linja-autokuljetus. Paluumatkalla pysähdytään sopivaan ravitsemusliikkeeseen ruokailua varten. Tarkempi aikataulu ja kustannukset selviävät myöhemmin.

Syksyn ensimmäisen kokouksen 17.9.2018 esitelmän pitäjäksi on lupautunut VTT, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja (v:een 2007) Pekka Korpinen. Pekka on sekä aktiivisena työssäoloaikanaan ja sen jälkeenkin ollut taloussyklien analyytikko että keskustelija. Esitelmän otsikkona on ”Euroskleroosista kestävään nousuun”. Tähän taustan antaa hänen uusi kirjansa, insider-näkemys otsikolla Suomi kääntyy länteen (Into 2017).

Lokakuussa 2018 tehdään syysretki joko kokouspäivänä tai muulloin Suomenlinnaan ja Ehrensvärd-museoon. Oppaana ja luennoitsijana on maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen emeritusprofessori FT  Alpo Juntunen. Hän on julkaissut tänä vuonna kirjan Sveaborg – Helsingin suoja ja Pietarin etuvartio 1808-1918. Kirja perustuu paljolti venäläisiin lähteisiin. Eräät Juntusen julkisuudessa esittämät näkemykset ovat saaneet aikaan melkoista mielipiteenvaihtoa.

==============================================================

125-vuotisjuhlakirja ”Opin portaat”

Juuso Salonojan toimittamassa juhlakirjassa on 380 sivua. Artikkelikirjoittajia on 29. Artikkelit kattavat 139 sivua, koulun ympäristöstä ja tapahtumista on eri aikakausilta 12 kokosivun kuvaa. Matrikkeliosassa on täydennyksiä vuoden 1951 matrikkeliin sekä oppilasluettelo- ja ilmoitetut henkilötiedot vuosien 1952-1976 oppilaista.

Kirjaa on jonkin verran vielä jäljellä hintaan 50 euroa. Yhteys puheenjohtajaan (tiedot sivun alussa).

==============================================================

Pidetyt klubi-illat 16.1.-18.4.2017

Katso:  Pidetyt esitelmät ja retket (2005-2017)

Kevätretki

Seppo Zetterberg (vas) ja Juuso Salokoski

Toukokuun kokous pidettiin maanantaina 22.5. Tallinnan päiväristeilynä. Menomatkalla  historioitsija FT  Seppo Zetterberg kertoi kirjastaan Suomen sillan kulkijoita – Yhteyksiä yli Suomenlahden 1800-luvulla (Siltala 2015).  (SV)

Tallinnassa siirryttiin laivalta bussilla Toompean mäelle Suomen suurlähetystöön, jossa suurlähettiläs Kirsti Narinen piti esityksen Viron poliittisesta tilanteesta.

(SV) = esitys löytyy YouTube’ista hakusanalla ’Seppo Vaittinen’ tai ’Eslok klubi’. Videoituja esitelmiä löytyy myös Pidetyt esitelmät ja retket -osiosta.

Eslokin perinteiset rapujuhlat

pidettiin torstaina 17. päivänä elokuuta kello 17.00 alkaen Sysmän Suurkylän kartanossa. Juhlat onnistuivat erinomaisesti. Seuraavan vuoden juhlista tiedotetaan myöhemmin.

________________________________________________

(SV) = esitys löytyy YouTube’ista hakusanalla Seppo Vaittinen