Klubi-illat, vuosi 2020

Eslok-klubi ry:n 100-vuotisjuhla 2.10.2020
Tilaisuus on peruutettu covid-19 vuoksi.

Juhlatoimikunta on päättänyt peruuttaa yhdistyksemme 100-vuotisjuhlan viettämisen 2.10. 2020.  Kutsumme eri kutsulla teidät kaikki juhlimaan toisena ajankohtana koronapandemian asetettua.  Näin menetellen mahdollistamme mahdollisimman monen meistä voivan osallistua tähän yhteiseen juhlaamme.

 

ESLOK:in klubi-illat ja retket

  • Suomalainen Klubi, Kansakoulukuja 3, 5. krs, Pohjola-kabinetti klo 17. (Kuukauden 3. maanantai)
  • Esitelmän jälkeen mahdollisuus nauttia kokousateria kahdesta vaihtoehdosta – kala, liha – n. 30€+juomat. Vaatemaksu eteisessä 3€

Klubin hallitus 2019

Vuosikokouksessa 18.3.2019 valittiin hallituksen puheenjohtajaksi Seppo Vaittinen ja uudeksi jäseneksi Kai Neuvonen. Muina hallituksen jäseninä jatkavat Jussi Tuori, Vesa Mäkeläinen, Pyry Lautsuo ja Risto Kallio.

Sepon yhteystiedot: sp seppo.vaittinen(ät)lakium.fi, puh 040 060 2364. Jäsenmaksut 30€/2019 tilille ESLOK/Kai Neuvonen FI43 1470 3500 9351 12.

Vuosikertomus 2018          Vuosikokouksen 18.3.2019  pöytäkirja

Klubin hallitus 2020

Hallituksen henkilöt nimetään vuosikokouksessa, joka pidetään koronan vuoksi vasta 19.10.2020.

Syksyn 2020 kokoukset

Syyskuun kokous ma 23.9.2020 klo 17

Illan alustuksen pitää Ressun yo vm. 1964 Pekka Vuorinen otsikolla Jamaika ja reggae-musiikki.  Saamme kuulla myös musiikkinäytteitä. Pekka on kirjoittanut tästä lempiharrastuksestaan myös kirjoja, joista viimeiset ovat nimeltään Volcano Revisited ja Backbeat.  Vrt. linkki http://www.dubjazzsalsa.com.

Lokakuun kokous ma 19.10.2020 klo 17

Vieraaksemme tulee alustamaan pitkän linjan diplomaatti ja nykyinen SITRA:n vanhempi neuvonantaja Petri Tuomi-Nikula. Petri alustaa teemasta ”Oikeusvaltio EU:ssa”.     Ennen tätä kokousta on vuoden 2019 vuosikokous  klo 16 alkaen.  Katso tarkemmin jäsenkirje sähköpostissa 4.10.

Marraskuun kokous ma 16.11.2020 klo 17

Marraskuun kokouksen alustaja on vaihtunut.

Suurlähettiläs Tauno Kääriä, Ressussa vuodet 1956-65,  esitelmöi aiheenaan ”Kehitysavusta kehityspolitiikkaan”.

Tähän suunniteltu Jukka Soisalon-Soinisen alustus, joka perustuu hänen pian ilmestyvään kirjaansa ”Mannerheim – Puolan vuodet”, on siirretty ja kuullaan myöhemmin.

Joulukuun kokous

Yritysvierailu ressun Jarmo ”Jami” Ahosen luo firmaansa Artfysio Oy.  Puolisot tervetulleita.
Jami  esitelmöi meille kaikille tärkeästä asiasta eli ikääntymisestä ja terveydestä. Tapaamme firman tiloissa Kasarmikatu 36, 2.krs 00130 Helsinki  ma 14.11.2020 klo 11 alkaen.

Osallistuvia pyydetään vahvistamaan pj. Seppo Vaittiselle seppo@lakium.fi etukäteen osallistumisensa  7.12.2020 mennessä.

 

 

Kevään 2020 kokoukset

20.1.2020 klo 17 esitelmöi entinen Washingtonin suurlähettiläämme, valt.sihteeri Jukka Valtasaari.  Hän on vastikään julkistanut uusimman kirjansa ”Lännen jälkeen”. Esitelmän aihe sovitaan erikseen – maailmanpolitiikan tilanne vähintäänkin elää kuten kaikki tiedämme.   Pj. Vaittisen ansiosta esitelmä on katsottavissa videona.

17.2.2019 klo 17 esitelmöitsijä Pekka J. Korvenheimon alustuksen teema on  ”Aseveliliitto – vaiheet ja merkitys”.  Esityksestä on video.  Esitelmä on merkittävä tietoisku teemastaan.
(Tälle päivälle suunnitellun Sitran senior advisorin, ent. suurlähettilään Petri Tuomi-Nikulan esitys jouduttiin perumaan esteen vuoksi.)

16.3.2019 klo 17  Tämä kuukausikokous on peruutettu koronavirussuosituksen perusteella.  (Esitelmän ”Oikeusvaltio EU:ssa”, jonka olisi pitänyt Sitran senior advisor, ent. suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikula, siirtyy muuhun ajankohtaan.)

20.4.2020 klo 17 Pekka Vuorinen tulee Eslokin kokoukseen kertomaan meille Jamaikasta ja reggae-musiikista. Peruutettu koronavirussuosituksen perusteella.

Toukokuun ohjelmasta kerrotaan myöhemmin.

Kevään ja syksyn 2019 kokoukset

Syksy 2019

16.9.  klo 17 meille alustaa yhteiskunnalliseen keskusteluun aktiivisesti osallistuva filosofi Jari Ehrnrooth uuden kirjansa Kymmenen vaatimusta vapaalle ihmiselle (Otava) pohjalta.   Esitelmä on jäsenten katsottavissa videona.

  • Ennen kuukausikokousta eslokilaisilla on tilaisuus osallistua 2.9. joukostamme poistuneen hyvän ystävämme ja veljemme, ESLOK:in todella pitkäaikaisen jäsenen Jaakko Aholan, 90,  muistohetkeen. Kokoonnumme klo 15.30 alkaen Suomalaisella Klubilla kokoustiloissamme. Halukkaat voivat muistella yhteisiä tapahtumia taipaleesta Jaskan kanssa. Muistohetki videoidaan ja toimitetaan Jaakon lapsille Pekalle (joka on klubimme jäsen), Tiinalle ja Mikalle.

Torstaina 19.9.  klo 10 Kauppatorin rannasta Suomenlinnan lautan vierestä lähtee tilauskuljetus avec-retkelle Isosaareen. Eslokilaiset ja ressut seuralaisineen ovat tervetulleita. Retken hinta 73€ per henkilö. Ilmoittautuminen ja tiedot Risto Kallio risto.kallio(ät)netti.fi

Saaressa meidät perehdyttää sen historiaan ja nähtävyyksiin kirjailija, Maanpuolustuskorkeakoulussa Sotahistorian laitoksen johtajana 2006-2011 toiminut evl (evp) Jarmo Nieminen. Opastus kestää noin kaksi tuntia. Useat meistä ovat olleet ainakin osan varusmiesajastaan saarella. Rakennusten, luonnon, muistomerkkien ja tykistöasemien lisäsi uutena nähtävyytenä on ennen salassapidetty tordedoasema.

21.10.  klo 17 Fil.maist. Eero Haapanen, tutkija ja Viikin luontovalvoja tutkinut Sörkan ja ehkä yleisemminkin ”laitakaupungin” historiaa. Hänen kirjansa Sörkän rysäkeisarit: kalastajia, ajureita ja salakuljettajia kustantajan puffi luonnehtii Haapasen kirjaa mm. seuraavasti: ”… voimakas kasvu toi mukanaan myös lieveilmiöitä: köyhyyttä, ahtautta, rikollisuutta ja väkivaltaa. Kieltolain aikaan salakuljettaminen ja pimeän pirtun myyminen oli monelle elinkeino ja portti alamaailmaan, josta ei ollut paluuta.”  Haapasen esitelmä videona by Seppo Vaittinen.

18.11.  klo 17 klubimme jäsen  Seppo Lindblom alustaa Pekka Korpisen kanssa toimittamastaan Mauno-teoksesta. Mainiota, että saamme Mauno Koiviston lähipiiriin kuuluneen Sepon vieraaksemme. Varmasti monella meistä on jaettavaksi omakohtaisiakin  muistoja Mauno Koivistosta.  – Esitys herätti mielenkiintoa ja siitä seurasi  vilkas keskustelu esitelmöitsijän kanssa.  Tilaisuudesta on katsottavissa Seppo Vaittisen tekemä video.

16.12.  klo 16.30.  Tietoisku: ennen illan pääesitelmää jäsenemme Pyry Lautsuo kertoo teemasta kvanttitietokone. Vrt. sitaatti HS: ”Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta”.  Kuulunee yleissivistykseenkin tietää, mistä tässä huimassa harppauksessa on kysymys.  Katso Lautsuon tietoisku videona.

16.12.  klo 17 Professori, VTT Martti Häikiö on suostunut esitelmöimään joulukuun kuukausikokouksessa. Lähtökohtana on viime kirjansa : ”14 askelta Suomen itsenäistymiseen”. Ressu on Häikiölle melko tuttu, koska hän  on kirjoittanut Tiedon metropoli -teoksessaan Helsingin kouluopetuksen ja sivistystyön linjoista 1945-2010.  Teoksessa kerrotaan myös Antero Penttilän työstä Ressun rehtorina.  Katso Vaittisen Sepon tekemä video.

==========================================================

Kevät 2019

21.1.2019 klo 17.00 Kokousesitelmän pitäjä oli Vuoden Ressu 2004, etnomusikologian dosentti, äänilevyn historian tutkija jne FT Pekka Gronow aiheenaan ”Vapaus isänmaalle. Miten Baltian rockmuusikot hajoittivat Neuvostoliiton”. Esitys sisälsi paikan päällä Internet-verkosta haettuja näytteitä. Oli hämmästyttävää nähdä käytännössä, kuinka musiikilla, joka oli varsin kaukana Finlandiasta, edistetään samaa itsenäisyysasiaa.

18.2. klo 17.00. Kokousesitelmän piti toimittaja, kirjailija, kolumnisti jne  FT Lasse Lehtinen aiheesta ”Kun Suomi sairastui Tukholman syndroomaan – kertomus suomettumisen kauheimmista vaiheista”.  Useimmat kuulijoista tupaten täynnä olevassa Pohjola-kabinetissa oli elänyt sairaskertomuksessa luetellut vaiheet. Kari Suomalainen, joka esiintyi Lassen monessa ”episodissa”, taisi olla niin vastustuskykyinen, että hän ei sairastunut tuohon syndroomaan, mutta joutui vaivaa potevien taholta aikamoisen pommituksen kohteeksi.

Ma 18.3.  klo 16.30 Ennen Timoa oli kokoustilassa vuosikokous, jossa hyväksyttiin säännöissä luetellut asiat kuten vuoden 2018 toimintakertomus, tilinpäätös ja jäsenmaksu, keskustellaan ja evästettiin suunnitelmaluonnoksen pohjalta hallitusta vuodelle 2019 sekä nimettiin toimikunta ensi vuoden 100-vuotisjuhlatapahtumaa suunnittelemaan.

Eslokin uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Seppo Vaittinen ja hallituksen uudeksi jäseneksi Kai Neuvonen. Jäsenmaksuksi päätettiin 30 euroa vuodelta.

Vuosikokouksen pöytäkirja löytyy  täältä.

Kokousesitelmän 18.3. piti kirjailija, ressuveli, teologian maisteri Timo Saarto. Hänen romaaniaan Kuoleman kuukausi Suomen Dekkariseuran palkintoraati kuvasi taitavasti rakennetuksi historialliseksi dekkariksi. Se luo elävän ajankuvan vuoden 1917 Helsingistä, vähän ennen Suomen sisällissotaa. Saarto kuvaa tarkkanäköisesti järjestysvallan sekasortoa ja osapuolten välillä kytevää epäluuloa Alustuksesta on uuden pj::n tekemä  videotallenne.

15.4. klo 17.00 Aalto-yliopiston automaatio- ja systeemitekniikan laitoksen emeritus professori, ressuveli Heikki Koivo kertoi henkilkohtaisesta tutkijaurastaan ja valotti klubiesitelmässä robotiikan tutkimusta Suomessa ja vaikutusta Kauko-Idässä ja erityisesti Kiinassa, jossa hän on ollut useita kertoja, viimeksi viime vuonna Keynote speaker alan kansainvälisessä konferenssissa.

linkistä: http://www.dubjazzsalsa.comToukokuun kokouksen sijaan Eslok vieraili kevätretkellä tiistaina 21.5.  Riihimäen Taidemuseossa, jossa tutustuimme erikoisnäyttelyyn Boheemielämää sekä museon muihin kohteisiin. Tämän jälkeen siirryimme Hyvinkäälle tutustumaan vuonna 1898 perustettuun Suomen Rautatiemuseoon, sen keisarilliseen junakalustoon ja eri ajan rautatiekulkuneuvoihin.

Aiemmat esitelmät, ks.  Pidetyt esitelmät ja retket (2005-2018)

____________________________________________

Merkittyjen linkkien takana Seppo Vaittisen videoima esitys.

Videoituja esitelmiä löytyy myös Pidetyt esitelmät ja retket -osiosta.

**************************************************

125-vuotisjuhlakirja ”Opin portaat” ja Vuoden 2018 Ressu

Juuso Salokosken toimittamassa juhlakirjassa on 380 sivua. Artikkelikirjoittajia on 29. Artikkelit kattavat 139 sivua, koulun ympäristöstä ja tapahtumista on eri aikakausilta 12 kokosivun kuvaa. Matrikkeliosassa on täydennyksiä vuoden 1951 matrikkeliin sekä oppilasluettelo- ja ilmoitetut henkilötiedot vuosien 1952-1976 oppilaista.

Kirjaa on jonkin verran vielä jäljellä hintaan 50 euroa.

Tilaukset ja tiedustelut hallituksen pj:lle sähköpostilla pauli(piste)kruhse(ät)histdoc(piste)net tai puhelimella nolla/neljä/nolla/nolla/kolme/yhdeksän/kolme/seitsemän/yhdeksän/nolla.

Juhlakirjaprojektin vetäjän, silloin ESLOK:in pj Juuso Salokosken, Ressut ry:n hallitus valitsi Vuoden Ressuksi 2018. Julkistustilaisuus pidettiin Ressun nykyisissä väistötiloissa Lehtikuusentiellä. Ressut ry:n puheenjohtaja Matti Vainion ilmoitus valinnasta sekä Juuson puhe löytyy Sepon videoimana YouTube’ista.

Myös Pärskeet haastattelivat Juusoa. Lehti ilmestyi 26.2.2018. Tuo haastattelu videoitiin ja on nähtävissä sekin YouTube’issa tämän linkin takana.

Vuoden Ressuksi 2019 valittiin TkT Ulla Tapaninen. Hän oli klubiesitelmän pitäjä Eslokissa 2016 aiheena Tallinnan tunnelihanke.

====================================================