Klubi-illat, vuosi 2018 ja aikaisemmat

ESLOK:in klubi-illat ja retket

  • Suomalainen Klubi, Kansakoulukuja 3, 5. krs, Pohjola-kabinetti klo 17. (Kuukauden 3. maanantai)
  • Esitelmän jälkeen mahdollisuus nauttia kokousateria kahdesta vaihtoehdosta – kala, liha – n. 30€+juomat. Vaatemaksu eteisessä 3€

Klubin johtokunta

Vuosikokouksessa 18.4. 2017 valittu hallitus: Pauli Kruhse (pj). Pekka Hemmilä, Jussi Tuori, Vesa Mäkeläinen, Pyry Lautsuo ja Seppo Vaittinen. Pekka joutui henkilökohtaisista syistä luopumaan tehtävästään. Varamiehenä toimii Risto Kallio.
Paulin yhteystiedot pauli(piste)kruhse(ät)histdoc(piste)net, puhelin nolla/neljä/nolla/nolla/kolme/yhdeksän/kolme/seitsemän/yhdeksän/nolla. Jäsenmaksut tilille ESLOK FI28 1663 3500 0186 84

Kokoukset tammikuu – lokakuu 2018

22.1. kokouspuhujana on ressuveli prof. Pentti Arajärvi aiheena sosiaalipolitiikka.

19.2.  Jääkärisäätiön puheenjohtaja, ressu, kenraalimajuri evp. Jukka Pennanen, ”Penni”, pitää esityksen otsikolla Jääkärien kotiinpaluusta 100 vuotta – saksalais-preussilainen sotataito jalkaantui Suomeen.  Jääkärisäätiö yhdessä Jääkäripataljoona 27 Perinneyhdistyksen, Vaasan kaupungin ja puolustusvoimien kanssa vastaa jääkärien kotiinpaluun 100-vuotisjuhlallisuuksien järjestelyistä, jotka huipentuvat 24.2. paraatiin Vaasan torilla ja päiväjuhlaan perinteisessä Vaasan kaupungintalon juhlasalissa.

19.3. Kansallisarkiston tutkija, ressuveli Kauko Rumpunen on otsikoinut kokousesitelmänsä aiheen ”Suursaari”. Tämä Suomenlahden keskellä oleva Suomen valtioalueeseen kuulunut saari on ollut suurvaltamielenkiinnon ja monenlaisten tapahtumien kohteena. Veli Kauko on pitkän tutkijauransa aikana ollut lukuisten Suomen historiaa ja sen henkilöitä valaisevien julkaisujen toimitustyön keskeinen tekijä.

16.4. Vuosikokous klo 16:30, jonka jälkeen Wikimedia Suomi ry:n puheenjohtaja Heikki Kastemaa pitää kokousesityksen otsikolla Wikipedia: miten sitä toimitetaan ja miten sen luotettavuus varmistetaan sekä Wikimedia: verkkoalusta  aivan uudenlaiseen oppikirjatuotantoon, kulttuuriperinnön esillepanoon ja oikeastaan mihinkä vain.

21.5. varsinaista kokousta ei pidetä vaan sen tilalla on kevätretki jäsenille seuralaisineen Malmgårdin kartanoon Loviisassa, entisen Pernajan kunnan alueella. Kartano on ollut kreivillisen Creutzin suvun omistuksessa 1600-luvun alkupuolelta lukien. Kartanon yhteydessä toimii pienpanimo, jonka antimia voi maistella retken yhteydessä. Linja-autokuljetus. Paluumatkalla pysähdytään sopivaan ravitsemusliikkeeseen ruokailua varten. Tarkempi aikataulu ja kustannukset selviävät myöhemmin.

Syksyn ensimmäisen kokouksen 17.9.2018 esitelmän pitäjäksi on lupautunut VTT, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja (v:een 2007) Pekka Korpinen. Pekka on sekä aktiivisena työssäoloaikanaan ja sen jälkeenkin ollut taloussyklien analyytikko että keskustelija. Esitelmän otsikkona on ”Euroskleroosista kestävään nousuun”. Tähän taustan antaa hänen uusi kirjansa, insider-näkemys otsikolla Suomi kääntyy länteen (Into 2017).

Lokakuussa 2018 tehdään syysretki joko kokouspäivänä (15.10.)  tai muulloin Suomenlinnaan ja Ehrensvärd-museoon. Oppaana ja luennoitsijana on maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen emeritusprofessori FT  Alpo Juntunen. Hän on julkaissut vuonna 2017 kirjan Sveaborg – Helsingin suoja ja Pietarin etuvartio 1808-1918. Kirja perustuu paljolti venäläisiin lähteisiin. Eräät Juntusen julkisuudessa esittämät näkemykset ovat saaneet aikaan melkoista mielipiteenvaihtoa.

19.11. Kokousohjelma on avoin.

17.12. Kokousohjelma on avoin.

=================================================================

Pidetyt retket ja klubi-illat 22.5.-20.12.2017

Aiemmat esitelmät:  Pidetyt esitelmät ja retket (2005-2017)

Kevätretki

Seppo Zetterberg (vas) ja Juuso Salokoski

Toukokuun kokous pidettiin maanantaina 22.5. Tallinnan päiväristeilynä. Menomatkalla  historioitsija FT  Seppo Zetterberg kertoi kirjastaan Suomen sillan kulkijoita – Yhteyksiä yli Suomenlahden 1800-luvulla (Siltala 2015).

Tallinnassa siirryttiin laivalta bussilla Toompean mäelle Suomen suurlähetystöön, jossa suurlähettiläs Kirsti Narinen piti esityksen Viron poliittisesta tilanteesta.

Eslokin perinteiset rapujuhlat

pidettiin torstaina 17. päivänä elokuuta 2017 kello 17.00 alkaen Sysmän Suurkylän kartanossa. Juhlat onnistuivat erinomaisesti. Seuraavan vuoden juhlista tiedotetaan myöhemmin.

Vas: Antero (Asi) ja Risto (Ripe) Siirilä.
(Suuremmassa kuvassa Jyrki Setälän kanssa)

18.9. ressuveljekset Asi ja Ripe Siirilä kertoivat kirjastaan 39000 tuntia ja sen sekä muun kuvamateriaalin pohjalta Asi selosti isänsä sota-ajan ja sen jälkeisiä kokemuksia lentäjänä sekä omakohtaisia kokemuksia eri konetyypeillä ilmavoimissa ja sitten Finnairilla ympäri maailmaa ja eroamisikänsä jälkeen mm. pilottina taiwanilaisessa lentoyhtiössä.

Carl-Fredrik Geust

16.10. 

sotahistorian asiantuntija DI Carl-Fredrik Geust piti esityksen aiheesta Vlasovin armeija (ROA) ja Suomi. ROA, Venäjän vapautusarmeija, oli emigranteista, saksalaisten värväämistä sotavangeista ja loikkareista koottu joukko, jota perustamassa oli Saksan puolelle 1942 siirtynyt Puna-armeijan kenraaliluutnantti Andrei Vlasov. 

Geustin kirja Vlasovin armeija – Stalinin sotilaat Suomen palveluksessa (Docendo) julkistettiin 22.3.2017.

20.11. (Klo 15) Syysretkelle Elisan puhelinmuseoon osallistui kuusi henkilöä.

20.11. ESLOK:in kokouksen aluksi ressuveli, Helsingin Suomalaisen Klubin toiminnanjohtaja Raimo Ilveskero kertoi lyhyesti Suomalaisen klubin ja sen nyt kokonaan omistaman talon vaiheista, klubin toiminnasta ja sen monista aktiviteeteista.

Jukka Ahonen

Raimon puheenvuoron jälkeen jälkeen ressuveli Jukka Ahonen piti kokousesitelmän otsikolla Lasten ja nuorten maailmassa tapahtuneista muutoksista 2000-luvulla. Esitelmä on katsottavissa YouTube’issa Seppo Vaittisen paikalla videoimana.  Esitelmän aineisto  PowerPoint-muodossa on ohessa. Jukka on alun perin Helsingin yliopistosta valmistunut opettaja, sittemmin rehtori, Helsingin yliopiston täydennyskoulutuksessa työskennellyt kehittäjä ja kouluttaja sekä viime vuodet yksityinen johdon kouluttaja, työnohjaaja ja konsultti.

Paikalla olleet nykyressut, toimittaja ja valokuvaaja Karoliina Soini ja Daniela Taddeo julkaisevat tästä nuorten ja oppimisen maailmaan tiiviisti liittyvästä klubivierailusta kirjoituksen Pärskeissä.

Teivo Teivainen

18.12. kokousesitelmän pitäjä oli Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori ressuveli Teivo Teivainen, joka on mediassakin ollut varsin usein framilla. Hänet tunnetaan suorapuheisena kommentaattorina ja joskus jopa yliopistoväelle ”epätyypillisenä” toimijana maailmanpolitiikan hektiseksi, jos ei sanoisi kuumaksi edenneessä tilanteessa. Videoidulle  keskustelunaloitukselle veli Teivo oli antanut otsakkeen ’Suomalaisen nationalismin tulevaisuus’. Taustalla oli hänen tuore kirjansa Maailmanpoliittinen kansalliskävely (Into, 2017).

_____________________________________________

Merkittyjen linkkien takana Seppo Vaittisen videoima esitys.

Videoituja esitelmiä löytyy myös Pidetyt esitelmät ja retket -osiosta.

**************************************************

125-vuotisjuhlakirja ”Opin portaat”

Juuso Salokosken toimittamassa juhlakirjassa on 380 sivua. Artikkelikirjoittajia on 29. Artikkelit kattavat 139 sivua, koulun ympäristöstä ja tapahtumista on eri aikakausilta 12 kokosivun kuvaa. Matrikkeliosassa on täydennyksiä vuoden 1951 matrikkeliin sekä oppilasluettelo- ja ilmoitetut henkilötiedot vuosien 1952-1976 oppilaista.

Kirjaa on jonkin verran vielä jäljellä hintaan 50 euroa. Yhteys puheenjohtajaan (tiedot sivun alussa).

=====================================================