Klubi-illat, vuosi 2019 (ja aiemmat 2018)

ESLOK:in klubi-illat ja retket

  • Suomalainen Klubi, Kansakoulukuja 3, 5. krs, Pohjola-kabinetti klo 17. (Kuukauden 3. maanantai)
  • Esitelmän jälkeen mahdollisuus nauttia kokousateria kahdesta vaihtoehdosta – kala, liha – n. 30€+juomat. Vaatemaksu eteisessä 3€
  • Tuorein videoitu kokousesitelmä: Alpo Juntunen  15.10.2018
  • Santahaminan retken video 27.9.2018
  • Vilkaisu historiaan. Olavi Vapaavuoren (1928-2018) kuvia kokouksesta 20.2.2006. Olavin muistokirjoitus.

Klubin hallitus

Vuosikokouksissa 18.4. 2017 ja 16.4. 2018 valittu hallitus: Pauli Kruhse (pj), Jussi Tuori, Vesa Mäkeläinen, Risto Kallio, Pyry Lautsuo ja Seppo Vaittinen (vpj).
Paulin yhteystiedot pauli(piste)kruhse(ät)histdoc(piste)net, puhelin nolla/neljä/nolla/nolla/kolme/yhdeksän/kolme/seitsemän/yhdeksän/nolla. Jäsenmaksut 25€/2018 tilille ESLOK FI28 1663 3500 0186 84

Toimintakertomus 2017

Kevään ja syksyn 2019 kokoukset

Vuosi 2019

21.1.2019 klo 17.00 Kokousesitelmän pitäjä oli Vuoden Ressu 2004, etnomusikologian dosentti, äänilevyn historian tutkija jne FT Pekka Gronow aiheenaan ”Vapaus isänmaalle. Miten Baltian rockmuusikot hajoittivat Neuvostoliiton”. Esitys sisälsi paikan päällä Internet-verkosta haettuja näytteitä. Veli Ismo Silvon esitys siirtyy työesteen vuoksi myöhempään ajankohtaan.

18.2. klo 17.00. Kokousesitelmän pitää toimittaja, kirjailija, kolumnisti jne  FT Lasse Lehtinen. Hänen uutta kirjaansa ”Minä ja Kekkonen” (Otava) luonnehditaan sen puffissa seuraavasti: ”Lasse Lehtinen tilittää uudessa kirjassaan suhdettaan Kekkoseen ja hänen varjostamaansa aikakauteen. Kuvausta ei sävytä katkeruus, saihan Lehtinen jopa yhden kiitoskortin Kekkoselta. ”Tämä on minun totuuteni – tutkimalla, lukemalla ja jossain määrin myös kokemalla syntynyt”, Lehtinen kuvaa. ” Ehkä nimenomaan tästä tai sitten jostakin muusta kuulemme klubiesitelmässä.

18.3.  klo 17.00 Kokousesitelmän pitää kirjailija, ressuveli Timo Saarto. Hänen romaaniaan Kuoleman kuukausi Suomen Dekkariseuran palkintoraati kuvasi taitavasti rakennetuksi historialliseksi dekkariksi. Se luo elävän ajankuvan vuoden 1917 Helsingistä, vähän ennen Suomen sisällissotaa. Saarto kuvaa tarkkanäköisesti järjestysvallan sekasortoa ja osapuolten välillä kytevää epäluuloa. Ennen Timoa pidetään klubin vuosikokous klo 16.30.

15.4. Aalto-yliopiston automaatio- ja systeemitekniikan laitoksen emeritus professori, ressuveli Heikki Koivo valottaa klubiesitelmässä robotiikan tutkimusta Suomessa ja vaikutusta Kauko-Idässä ja erityisesti Kiinassa, jossa hän on ollut useita kertoja, viimeksi viime vuonna Keynote speaker alan kansainvälisessä konferenssissa.

Perinteisen elokuun rapujuhlan joukon kokoajana toimii jälleen Juuso Salokoski.

21.10.  Fil.maist. Eero Haapanen, tutkija ja Viikin luontovalvoja tutkinut Sörkan ja ehkä yleisemminkin ”laitakaupungin” historiaa. Hänen kirjansa Sörkän rysäkeisarit: kalastajia, ajureita ja salakuljettajia kustantajan puffi luonnehtii Haapasen kirjaa mm. seuraavasti: ”… voimakas kasvu toi mukanaan myös lieveilmiöitä: köyhyyttä, ahtautta, rikollisuutta ja väkivaltaa. Kieltolain aikaan salakuljettaminen ja pimeän pirtun myyminen oli monelle elinkeino ja portti alamaailmaan, josta ei ollut paluuta.”

=================================================================

Aiemmat esitelmät:  Pidetyt esitelmät ja retket (2005-2017)

Vuosi 2018

22.1.2018 kokouspuhujana oli ressuveli prof. Pentti Arajärvi aiheena sosiaalipolitiikka.  Pentin esityksessä käytiin laajan tilasto- ja muun aineiston perusteella läpi sosialipolitiikkaan vaikuttavista tekijöistä ja tehtyjen päätösten ja muutosten vaikutuksista.

19.2.  Jääkärisäätiön puheenjohtaja, ressu, kenraalimajuri evp. Jukka Pennanen, ”Penni”, piti esityksen otsikolla Jääkärien kotiinpaluusta 100 vuotta – saksalais-preussilainen sotataito jalkaantui Suomeen.  Jääkärisäätiö yhdessä Jääkäripataljoona 27 Perinneyhdistyksen, Vaasan kaupungin ja puolustusvoimien kanssa vastasi jääkärien kotiinpaluun 100-vuotisjuhlallisuuksien monista tilaisuuksista.

19.3. Kansallisarkiston evp-tutkija, ressuveli Kauko Rumpunen pohdiskeli alustuksessaan historian esilletuomisen erilaisia lähestymistapoja mukaanlukien jopa omakohtaisestikin koetut  tv-historiasarjojen tuotannon ihmeellisyydet. Sen jälkeen siirryttiin tarkastelemaan elokuvan roolia sota-ajan tiedotustoiminnassa esimerkkinä PLV:n katsaus n:ro 39:  Suursaaren takaisinvaltaus (maaliskuussa 1942). Kaukon kaiken kaikkiaan paikoitellen jopa sarkasmiin ulottuva esitys on nähtävissä täällä.

16.4. Vuosikokouksen jälkeen Wikimedia Suomi ry:n puheenjohtaja Heikki Kastemaa piti kokousesityksen otsikolla Wikipedia: miten sitä toimitetaan ja miten sen luotettavuus varmistetaan

Eslokin toimintakertomus vuodelta_2017

21.toukokuuta kokouksen  tilalla oli kevätretki jäsenille seuralaisineen Malmgårdin kartanolinnaan Loviisassa, entisen Pernajan kunnan alueella.

Vuonna 1885 valmistuneen uusrenesanssityylisen päärakennuksen esitteli kreivi Johan Creutz, 72. Tila on ollut kreivillisen Creutzin suvun omistuksessa 1600-luvun alkupuolelta lukien. Nyt tilan isäntänä on Johanin ja hänen puolisonsa Kristinan poika Henrik veljensä Fredrikin kanssa. Suvulle myönnetyn erioikeuden mukaan kreivejä kummatkin. Kartanon peltoala on 500 ha ja se on siirtynyt kokonaan luomuviljelyyn. Sen yhteydessä toimii pienpanimo, jonka antimia siellä maistettiin. Linja-autoretkeen osallistui 24 henkilöä. Sattumoisin retkikohteestamme oli useamman sivun artikkeli 25.5.2018 ilmestyneessä Suomen Kuvalehden numerossa 21.

  • Rapujuhla pidettiin 9.8.2018 Sysmässä. Järjestäjänä Juuso Salokoski. Osallistujia (ml. avec) 23. Eslokin tuotoksi jäi 110,30 €.

17.9. klo 17 Syksyn ensimmäisen kokousesitelmän pitäjä oli VTT, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja (v:een 2007) Pekka Korpinen. Pekka on sekä aktiivisena työssäoloaikanaan ja sen jälkeenkin ollut taloussyklien analyytikko ja keskustelija. Esitelmä käsitteli hyvinkin syvälle luotaavasti maailman ja Suomen talouteen vaikuttavia tekijöitä. Niitä käsittelee myös hänen kirjansa, insider-näkemys otsikolla Suomi kääntyy länteen (Into 2017). Esitelmän alussa Pekka antoi kuulijoille pienen – tai itse asiassa suuren – ”tehtävän” mainita kolme tekijää, joiden ansiosta Suomi kuuluu läntiseen maailmaan. Pekan vastaus selviää oheisesta Sepon videoimasta kokousesitelmästä.

Jääkärihuone

Torstai 27.9. Retki Santahaminaan. Tutustuminen Jääkäritaloon,  Maanpuolustuskorkeakouluun  ja kiertoajelu Santahaminassa. Retkellä oli mukana 21 osallistujaa. Koulun tehtäviä ja opetusta selosti sen rehtori, kenrmaj Jari Kallio. Retken video.

15.10. luennoitsijana oli maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen emeritusprofessori FT  Alpo Juntunen. Hän on julkaissut vuonna 2017 kirjan Sveaborg – Helsingin suoja ja Pietarin etuvartio 1808-1918 (Docendo).  Kirja on ilmestynyt myös venäjäksi. Mielenkiintoinen esitys herätti runsaasti keskustelua.

19.11. Klubikokouksen esitelmän pitäjänä oli OTT, Korkeimman oikeuden presidentti, ressuveli Timo Esko. Ressut ry:n hallitus valitsi hänet myös Vuoden Ressuksi 2016. Veli Timo on ollut mukana jo  lukuisissa lainsäädäntöön ja soveltamiseen liittyvissä luottamus- ja virkatoimissa. Korkeimman oikeuden presidentiksi hänet valittiin vuonna 2016. Koulun tuoreessa 125-vuotismatrikkelissa hän  ilmoittaa harrastuksekseen myös umpihankihiihdon. Kun lain soveltamisen alue on laajentunut perinteisestä, ehkäpä hyvin ladutetusta pohjoismaisesta lainsäädännöstä Euroopan ja jopa maailman kattavaksi, niin kyky navigoida ei uudessakaan ympäristössä liene haitaksi. Vaikka ei sen nyt tarvitse ihan umpihankea olla. Esityksen otsikkona on Korkein oikeus 100 vuotta. Mikä on sen asema nykyään?

17.12. Klubiesitelmän pitäjä oli ressuveli professori Pekka Roto. Hän toimi vuodesta 1971 työterveyslääkärinä Outokummun Kokkolan tehtailla ja ylilääkärinä Tampereen aluetyöterveyslaitoksella ehtien välillä suorittamaan MSc-tutkinnon Harvardissa. Ehkä näkyvimpään rooliin Pekka nousi perustaessaan kollegansa kanssa Suomen Terveystalon 2001 toimien sitten sen johtavana työterveyslääkärinä vuoteen 2009. Terveystalo on kasvanut tähän päivään mennessä lääkäriasemien käynnistämisen, osakkuuksien ja fuusioiden kautta maamme suurimmaksi yksityiseksi terveyspalvelujen tuottajaksi. Pekan näkemyksiin ovat merkittävästi vaikuttaneet luottamus- ja johtotehtävät Myöhempien Aikojen Pyhien kirkon eli mormoniyhteisön jäsenenä. Kokousesitelmä on otsikoitu Uskonnollinen vakaumus lääkärin työssä – Terveystalon tarina.

____________________________________________

Merkittyjen linkkien takana Seppo Vaittisen videoima esitys.

Videoituja esitelmiä löytyy myös Pidetyt esitelmät ja retket -osiosta.

**************************************************

125-vuotisjuhlakirja ”Opin portaat” ja Vuoden 2018 Ressu

Juuso Salokosken toimittamassa juhlakirjassa on 380 sivua. Artikkelikirjoittajia on 29. Artikkelit kattavat 139 sivua, koulun ympäristöstä ja tapahtumista on eri aikakausilta 12 kokosivun kuvaa. Matrikkeliosassa on täydennyksiä vuoden 1951 matrikkeliin sekä oppilasluettelo- ja ilmoitetut henkilötiedot vuosien 1952-1976 oppilaista.

Kirjaa on jonkin verran vielä jäljellä hintaan 50 euroa.

Tilaukset ja tiedustelut hallituksen pj:lle sähköpostilla pauli(piste)kruhse(ät)histdoc(piste)net tai puhelimella nolla/neljä/nolla/nolla/kolme/yhdeksän/kolme/seitsemän/yhdeksän/nolla.

Juhlakirjaprojektin vetäjän, silloin ESLOK:in pj Juuso Salokosken, Ressut ry:n hallitus valitsi Vuoden Ressuksi 2018. Julkistustilaisuus pidettiin Ressun nykyisissä väistötiloissa Lehtikuusentiellä. Ressut ry:n puheenjohtaja Matti Vainion ilmoitus valinnasta sekä Juuson puhe löytyy Sepon videoimana YouTube’ista.

Myös Pärskeet haastattelivat Juusoa. Lehti ilmestyi 26.2.2018. Tuo haastattelu videoitiin ja on nähtävissä sekin YouTube’issa tämän linkin takana.

Vuoden Ressuksi 2019 valittiin TkT Ulla Tapaninen. Hän oli klubiesitelmän pitäjä Eslokissa 2016 aiheena Tallinnan tunnelihanke.

=====================================================