Jääkäriliikkeen 100-vuotisjuhla: muistolaatan paljastus Ressun juhlasalissa 17.11.2014

Sata vuotta sitten Suomessa oli meneillään Toinen sortokausi, jonka yhteydessä tsaari Nikolai II laati “suuren venäuläistämisohjelman”. Se julkaistiin Suomen lehdistössä 17.11.1914 ja oli monelle suomalaiselle viimeinen pisara. Nuoret opiskelijat perustivat jääkäriliikkeen 27. lokakuuta 1914. Lähes 2000 intomielistä opiskelijaa noin sadasta “jääkärikoulusta” lähti hakemaan jääkärikoulutusta Saksasta vuosina 1915-18.

Syksyn 2014 aikana nämä koulut kunnioittavat jääkäreitä julkistamalla muistolaatan. Ressu (siis Helsingin suomalainen reaalilyseo) on yksi näistä. Ressun jääkärien muistolaatan julkistamisjuhla pidettiin 17.11.2014.

Juhlapuheen piti entinen puolustusvoimain komentaja Jan Klenberg (yo 1949), minkä lisäksi puheenvuoron käyttivät ESLOKin ja Ressut ry:n puolesta Matti Vainio (yo 1976), Jääkärisäätiön ja JPJääkärien lapsenlapsenlapset Mimi Matinpalo ja Markus Myllyniemi paljastivat muistolaatan2 27 Perinneyhdistyksen edustajana Peter Fagernäs (yo 1971) sekä nykyressuista jääkärin pojanpojanpoika Markus Myllyniemi. Hän paljasti laatan yhdessä toisen jääkärin lapsenlapsenlapsen Mimi Matinpalon kanssa.

 

Peter Fagernäs toi jääkäriliikkeen tervehdyksen 

Ressun kuoro esitti upeasti Suomen laulun ja Finlandian.

Muistojuhlan video on katsottavissa tästä

Tilaisuuden jälkeen Peter Fagernäs ja kenraalimajuri Jukka Pennanen keskustelivat jääkäriliikkeestä ja Peter Fagernäsin isoisästä jääkärikenraali Uno Fagernäsistä. Katso se tästä.

Videointi: Seppo Vaittinen
Kuvat: Ressun lukion kuva-arkisto

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.