Vuoden 2018 Ressu on pankkiiri ja tietokirjailija Juuso Salokoski

Vuoden 2018 Ressuksi  on valittu vuoden 1967 ylioppilas, VTM Juuso Salokoski.

Juuso Salokoski on tehnyt uransa pankkiirina Kansallis-Osake-Pankissa ja Euroopan jälleen-rakennus- ja kehityspankissa. Ressut tuntevat hänet Ressun 125-vuotisjuhlakirjan laatijana ja Eslok ry:n puheenjohtajana vuosina 2011-16.

Juuso Salokoski J. L. Runerbergina Ressun Taiteellisen Teatterin esittämän Riku Räihän näytelmän Aleksis Kiven ”Teilaus” retroesityksessä Työväenliikkeen kirjastossa marraskuussa 2017.

”Laatiessani oppilasmatrikkelia Ressun juhlakirjaan, hämmästyin miten monta entistä ressulaista oli ollut johtotehtävissä KOP:issa. Vielä enemmän yllätyin, että monet heistä olivat juuri niitä, joiden kanssa olin oli tullut parhaiten toimeen tietämättä, että olivat käyneet samaa koulua. Ressun henki on siis yhdistää tekijä, vaikka ei tiedäkään, että yhdistävä tekijä oli juuri se.” kommentoi Salokoski.

Kansallispankissa Juuso Salokoski aloitti taloudellisella tutkimusosastolla, siirtyi sieltä pankin Moskovan edustustoon, toimi sen jälkeen vuosikymmenen johtavissa tehtävissä pankin ulkomaantoiminnossa ja päätyi pankin suur-asiakaskonttorin asiakasvastuulliseksi johtajaksi. Vuonna 1993 hän siirtyi Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankkiin sen Latvian ja Liettuan toimistojen päälliköksi. Vuonna 1998 hän ryhtyi yksityiseksi rahoitusalan konsultiksi, ja toimi pankkien saneeraustehtävissä Bosniassa, Tansaniassa ja Serbiassa, sekä erilaisissa projekteissa rahoitusalan asiantuntijana yli kymmenessä muussa maassa.

Teinivuosinaan hän osallistui Ressun Taiteellisen Teatterin toimintaan näyttelijänä ja toimi Helsingin Teiniyhdistyksen toiminnanjohtajana. Valmistuttuaan valtiotieteen maisteriksi hän oli perustamassa Suomen Antropologi -julkaisua. Vuonna 1991 ilmestyi hänen esikoisteoksensa Rahasta, vuonna 1999 Antilooppikortteli, vuonna 2009 Maailmantalouden pohjavirtoja, vuonna 2014 Sotilaita, pappeja ja vahvoja naisia, sysmäläisiä kartanosukuja. Parhaillaan hän laatii tutkimusta Venäjän talonpojan historiasta.

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.